...
loader image

️ عایق الاستومریک 🛡️ سپر محافظتی ساختمان در برابر رطوبت

عایق الاستومریک چیست و چه کاربردی دارد؟

عایق الاستومریک یکی از انواع عایق‌های حرارتی و برودتی است. این عایق‌ها از مواد سلول بسته و انعطاف‌پذیر پروپیلن، اتیلن و داین تولید می‌شوند. در سال‌های اخیر استفاده از مصالح ساختمانی سنتی و محصولات قدیمی جای خود را به محصولات مدرن و تکنولوژیک داده اند. ضمن این که در همه انتخاب‌ها باید محیط زیست و سلامت آن را نیز در نظر داشت.

عایق الاستومریک چیست و چه کاربردی دارد؟

ویژگی‌های عایق الاستومریک

ویژگی توضیحات
انعطاف‌پذیری بالا به راحتی در اطراف سطوح منحنی و پیچیده شکل می‌گیرد.
مقاومت در برابر حرارت می‌تواند در دماهای بالا و پایین عملکرد خوبی داشته باشد.
مقاومت در برابر رطوبت در برابر نفوذ آب و بخار آب مقاوم است.
مقاومت در برابر مواد شیمیایی در برابر بسیاری از مواد شیمیایی مقاوم است.
عایق صوتی به کاهش انتقال صدا کمک می‌کند.
سهولت نصب به دلیل وزن کم و انعطاف‌پذیری، نصب آن آسان است.
عمر طولانی در صورت نصب صحیح، عمر طولانی دارد.

عایق الاستومری یک گزینه عالی دوستدار محیط زیست محسوب می‌شود که از مواد غیر سمی تشکیل شده و هیچ عارضه و آسیبی برای محیط زیست یا انسان‌ها ندارد. به همین دلیل است که این عایق در انواع صنایع پتروشیمی و نفتی، خودروسازی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهمترین ویژگی‌هایی که می‌توان برای این نوع عایق‌ها نام برد شامل مقاومت بسیار بالا در برابر برودت، حرارت، گرد و غبار و رطوبت می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم به صفر تا صد عایق الاستومریک شامل ماهیت، انواع، تاریخچه، نحوه تولید، کاربرد، مزایا و معایب و… می‌پردازیم.

تماس با برکه

عایق الاستومریک چیست؟

عایق الاستومری نوعی عایق حرارتی منعطف است ساختار غیر متخلخل دارد. از جمله شاخصه‌های این عایق می‌توان به مقاومت بالای آن در برابر آب، رطوبت، نم، آلودگی و… اشاره کرد. به همین دلیل عموما از این عایق در ایزوله‌سازی مکان‌هایی که سطح رطوبت و آلودگی در آن‌ها بالاست، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در واقع باید عایق الاستومری را یکی از مقاوم‌ترین عایق‌های تولید شده در صنایع مختلف از جمله صنایع ساختمانی، پتروشیمی، نفت و گاز، خودروسازی، بهداشتی و شیمیایی دانست. از مشخصات فنی این عایق می‌توان به مقاومت حرارتی و برودتی آن که معادل ۲۰۰- تا ۱۰۵+ است اشاره کرد. چنین ویژگی‌هایی باعث می‌شود که عایق الاستومری در بازار بسیار مورد توجه باشد.

تاریخچه ساخت و استفاده از عایق الاستومری

استفاده از عایق الاستومر به سال ۱۹۵۰ میلادی باز می‌گردد. البته عایق‌های اولیه به هیچ وجه شبیه به عایق‌های امروزی نبودند اما به مرور زمان پیشرفت‌هایی داشتند. عایق الاستومری را می‌توان مهم‌ترین جابجایی صنعتی از مواد عایق طبیعی مثل چوب پنبه به مواد سنتتیک و شیمیایی دانست.

پس از این تحول شگرف در صنعت و پیدایش عایق‌های الاستومری، کاربرد آن‌ها در صنایع مختلف خیلی سریع مورد استقبال عمومی قرار گرفت و توانست در مدت زمان کوتاهی جایگزین محبوبی برای عایق‌های قدیمی باشد.

تاریخچه ساخت و استفاده از عایق الاستومری

از جمله مهمترین دلایل محبوبیت عایق الاستومری در آن زمان نیاز به انواع سدهای رطوبتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و بخار آب محسوب می‌شد. از دیگر ویژگی‌های خوب این عایق آن بود که به اشکال و ابعاد مختلف (رولی، ورقه‌ای و لوله ای) به راحتی در دسترس همگان قرار داشت؛ بنابراین استفاده عمومی از عایق الاستومری به ویژه در موارد لوله کشی، کانال کشی و سیستم‌های تبرید خیلی سریع رواج پیدا کرد.

می‌توان گفت عایق‌های الاستومری جایگزین ساده‌تری برای انواع مواد و مصالح عایق کاری به شمار می‌روند و این ویژگی را دارند که به صورت کامل به انواع سطوح متصل شوند، ضمن این که نصب آن‌ها راحت و سریع است و عملکردشان بر اثر رطوبت یا آسیب‌های مختصری چون پارگی دچار اختلال نمی‌شود.

با توجه به این که عایق‌ها تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر افزایش کیفیت هوای داخلی (IAQ) داشتنند، تقاضا برای عایق الاستومری، طی دو دهه به شدت افزایش یافت. از طرف دیگر عایق‌های الاستومری فاقد فرمالدیید بوده و ترکیبات آلی فرار (VOC) به مقدار بسیار پایینی در آن‌ها به کار رفته است به همین دلیل هم خیلی زود مورد تایید طرفداران محیط زیست و کیفیت هوا قرار گرفت و محبوبیت آن روز به روز افزایش یافت.

عایق الاستومتری چگونه تولید می‌شود؟

در ساخت عایق‌های الاستومریک از مواد اولیه‌ای شامل: مخلوط لاستیک مصنوعی، یک عامل فومی کننده شیمیایی، پلی وینیل کلراید (PVC) و به طور رایج نیتریل بوتادی ان رابر (NBR) و یا اتیلن پروپلین دی ان مومر (EPDM) استفاده شده است. برای تهیه عایق این مواد را در میکسرهای بزرگ با هم مخلوط کرده و سپس با کمک دستگاه اسپرودر، مخلوط حاصل را به شکل خاص مورد نظر (لوله‌ای یا رولی) تولید می‌کنند.

در مرحله بعدی این پروفیل‌ها را تا دمای استاندارد و مشخص شده‌ای حرارت می‌دهند تا عامل فومی کننده موجود در این مخلوط، از حالت جامد به حالت گاز تبدیل شود و به این ترتیب هزاران حباب کوچک داخل عایق شکل می‌گیرد. وجود این حباب‌ها در عایق الاستومری سبب می‌شود ضریب هدایت حرارت در این عایق کاهش یابد.

سپس در مرحله بعدی عمل سرد کردن عایق صورت می‌گیرد. گفتنی است این مرحله بسیار حساس بوده و باید به دقت و آرامی انجام شود تا حباب‌های تشکیل شده سالم بمانند و ساختار سلول بسته ماده را به شکل متخلخل حفظ کنند.

در آخرین مرحله نیز عایق‌های تولید شده در اندازه‌های دلخواه (می‌تواند مطابق سفارش مشتری یا در ابعاد استاندارد و عمومی) برش زده شده و بسته‌بندی می‌گردند تا به بازار عرضه شوند. نکته مهم اینجا است که عایق الاستومری را می‌توان در طیف وسیعی از اشکال، اندازه‌ها و ضخامت‌های مختلف تولید کرد.

مشخصات فنی عایق الاستومری

عایق‌های الاستومری نیز مانند سایر عایق‌ها عموما به منظور پیشگیری از اتلاف انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرند. همان طور که گفته شد این عایق‌ها در ضخامت‌های متفاوتی تولید می‌شوند اما در حالت استاندارد ضخامت آن‌ها ۳ سانتی متر است. مهمترین عامل ساخت عایق الاستومری فوم پلی اورتان است و می‌دانیم که این فوم از سلول‌های بسته تشکیل شده است و به همین دلیل نیز عایق‌های الاستومریک عایق بسیار عالی در برابر حرارت و صدا نیز به شمار می‌روند.

مشخصات فنی عایق الاستومری

نکته دیگری که می‌توان به عنوان مشخصه فنی عایق الاستومری برشمرد اندازه این عایق است. در بحث تولید عایق بیان شد که این عایق‌ها عموما در اشکال و اندازه‌های متفاوت و بسته به نیاز و کاربرد تولید می‌شوند.

ویژگی‌ های عایق الاستومریک

عایق‌های الاستومری ویژگی‌های بی‌شماری دارند که آن‌ها را در مقایسه با سایر عایق‌های موجود و قدیمی متمایز می‌سازد. مهمترین ویژگی‌هایی که می‌توان برای عایق‌های الاستومری نام برد عبارتند از:

– مقاومت بالا در برابر نفوذ بخار آب

– رسانایی گرمایی کم

– مقاوم در مقابل آلودگی بیولوژیکی

– پایداری بالا

– مقاوم در مقابل اوزون و ماوراء بنفش

– مقاوم در برابر خوردگی

– نصب آسان به همراه خود بست

– انعطاف‌پذیر و بدون تولید ریزگرد و غبار

– قابلیت چسبندگی

– مقاومت در برابر فشار و ضربه

– وزن سبک

– مناسب برای تغییر شرایط جوی

– سازگاری با محیط زیست، بدون انتشار گازهای CFC و HCFC

– مقاومت بالا در برابر انتقال صدا در کانال‌های هوا و لوله‌ها

– مقاومت بالا در برابر ترکیبات آروماتیک و هیدروکربن‌ها

– مقاومت زیاد در برابر روغن ها، اسیدها و بازها

مزایای استفاده از عایق الاستومری

استفاده از عایق‌های الاستومری با مزایای بسیاری برای مصرف کنندگان همراه است. مهمترین مزایای استفاده از این عایق را می‌توان به این شرح فهرست کرد:

– سبک بودن

عایق‌های الاستومری سبک هستند و با توجه به انعطاف‌پذیری بالایی که دارند می‌توان آن‌ها را برای عایق کاری سیستم‌های مختلف مورد استفاده قرار داد.

– طول عمر بالا

در مقایسه با انواع دیگر عایق‌های موجود، این عایق دوام و طول عمر بالاتری دارد که از نظر اقتصادی و شرایط نگهداری به صرفه خواهد بود.

– مقاومت فیزیکی مناسب

همان طور که گفته شد مقاومت ساختاری عایق الاستومری بالا است و سبب می‌گردد این نوع عایق در مقایسه با پشم شیشه و عایق‌های سنتی آسیب‌پذیری کمتری داشته و مقاوم‌تر باشد.

مزایای استفاده از عایق الاستومری

– مقرون به صرفه

اگرچه قیمت عایق‌های الاستومری در مقایسه با پشم شیشه و پشم سنگ به نسبت بالاتر است اما به دلیل‌عدم نیاز به پوشش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه‌تر به نظر می‌رسد.

– بی‌ضرر و دوستدار محیط زیست

عایق‌های الاستومری هیچ نوع ماده مضر و آلرژی‌زایی در ساختار خود ندارد و بنابراین یک محصول دوستدار محیط زیست محسوب می‌شوند، ضمن این که در زمان نصب و حمل و نقل نیازی به استفاده از دستکش، ماسک و یا لوازم ایمنی نیست.

– زیبا و رنگ‌پذیر

یکی از مهمترین قابلیت‌های عایق الاستومری قابلیت رنگ‌پذیری آن است. بنابراین در صورت استفاده از این عایق برای مکان‌هایی که در معرض دید هستند می‌تواند از تنوع بالای رنگ و طرح در آن استفاده کرد.

– یک عایق چند منظوره

عایق‌های الاستومری مقاومت بالایی در برابر رشد قارچ و باکتری دارند، ضمن این که عایق صوتی خوبی نیز محسوب می‌شوند بنابراین می‌توان آن را برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار داد. عایق‌های الاستومری هم به عنوان عایق‌های حرارتی و هم عایق‌های برودتی استفاده می‌شوند. ضمن این که این عایق از قدرت جذب صدای بالایی برخوردار است که باعث می‌شود عایق صوتی خوبی نیز محسوب شود.

– بدون نیاز به روکش

از آنجایی که ساختار عایق‌های الاستومری به شکل سلول بسته است، نیازی به روکش ندارند و آب در آن‌ها نفوذ نمی‌کند.

معایب عایق الاستومری چیست؟

این محصول در کنار مزایای بسیاری که دارا است، معایبی نیز دارد. آگاهی از نقاط ضعف این محصول به خریدار امکان می‌دهد تا با اطلاع کامل اقدام به خرید و نصب آن نماید. مهمترین نکاتی که به عنوان نقاط ضعف یا معایب عایق الاستوری می‌توان نام برد عبارتند از:

– این محصول در برابر حرارت از مقاومت پایینی برخوردار است. به طوری که هرچه دما افزایش پیدا کند، فوم الاستومری به تدریج الاستیسیته (انعطاف‌پذیری) خود را از دست داده و بافت تردی پیدا می‌کند. اما با پایین آمدن دما، فوم خاصیت الاستیسیته خود را بازیافته و دوباره انعطاف‌پذیر می‌شود.

– د رمقایسه با پشم سنگ و پشم شیشه ضریب انتقال صوت در عایق الاستومری بالاتر است.

– قیمت بالاتری در مقایسه با محصولاتی چون پشم سنگ و پشم شیشه دارد.

کاربرد عایق الاستومری چیست؟

کاربرد عایق الاستومری چیست؟

با توجه به ویژگی‌های بسیاری که عایق‌های الاستومریک دارند، از آن‌ها در صنایع گوناگونی استفاده می‌شود. همان طور که اشاره کردیم این عایق را می‌توان یک عایق چند منظوره دانست که در صنایع مختلفی کاربرد دارد. مهمترین صنایعی که از عایق الاستومری همچون عایق الاستومریک حرارتی برودتی در آن‌ها استفاده می‌شود عبارتند از:

– صنایع نفت و گاز

– صنایع شیمیایی (شامل صنایع نساجی، کاغذسازی و…)

– صنایع نیروگاهی

– اتصال‌های صنعتی

– مبدل‌های حرارتی

– مخازن ذخیره مواد شیمیایی

– تجهیزات با اشکال پیچیده

– بویلرها و راکتورها

– خطوط انتقال مواد شیمیایی و لوله‌های بخار

– خطوط پالایش شیمیایی و پتروشیمی

– ماشین‌های رنگرزی

انواع عایق الاستومری کدام است؟

عایق‌های الاستومری انواع مختلفی دارند که به لحاظ کاربرد، ساختار و مواد اولیه ساخت با هم تفاوت دارند و بنابراین به لحاظ ویژگی و کارایی نیز متفاوت خواهند بود. مهمترین طبقه‌بندی عایق‌های الاستومری به این شکل است:

پروتکت بلک

عموما عایق‌های الاستومری با پروتکت بلک روکش می‌شوند. پروتکت بلک نوعی عایق حرارتی منعطف است که ساختاری غیر متخلخل دارد. عایق الاستومری از نوع پروتکت بلک دارای مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب، رطوبت و آلودگی بوده و برای ایزوله‌سازی مکان‌هایی که سطح رطوبت و آلودگی در آن‌ها بالا است بهترین گزینه محسوب می‌شود.

انواع عایق الاستومری کدام است؟

عایق الاستومری پشت چسب دار

عایق‌های سنتی عموما آلرژی‌زا هستند و استفاده از آن‌ها در زمان نصب باعث ایجاد آلرژی‌های تنفسی و پوستی می‌شود. ضمن این که نصب آن‌ها نیز یک فرآیند زمان بر در صنعت ساخت و ساز محسوب می‌شود.

در چنین شرایطی برای سهولت عایق کاری و بالا بردن سرعت انجام پروژه‌های ساختمانی از عایق‌های الاستومری از نوع پشت چسب دار استفاده می‌شود. از نظر اقتصادی استفاده از این عایق مقرون به صرفه است و باعث صرفه جویی می‌شود و هزینه‌های مرتبط با عایق کاری را به شکل قابل توجهی کاهش می‌دهد.

عایق الاستومری رولی یا ورقه‌ای

از دیگر انواع عایق‌های الاستومری می‌توان به عایق رولی یا ورقه‌ای اشاره کرد، این عایق‌ها با توجه به کاربرد و شرایط آب و هوایی محل نصب در ضخامت‌های مختلفی تهیه و تولید می‌شوند. این نوع عایق‌ها را می‌توان در فضاهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار داد. عایق الاستومری رولی یا ورقه‌ای یک گزینه مناسب برای پشم شیشه محسوب می‌شود و با ساختار سلول بسته‌ای که دارد مانع اتلاف انرژی و حرارت در ساختمان شده و طول عمر تاسیسات را نیز به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

عایق الاستومری رولی ساده

عایق‌های رولی ساده بسیار سبک وزن هستند و مقاومت آن‌ها در برابر عوامل آسیب‌زایی چون قارچ و باکتری، مواد شیمیایی، گرد و غبار و رطوبت بالا است. از دیگر ویژگی‌های آن‌ها می‌توان به شرایط نصب و نگهداری آسان اشاره کرد. این نوع عایق‌ها عموما برای عایق کاری سیستم‌های تهویه مطبوع در فضاهای بسته مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در نصب این مدل از عایق‌های الاستومری از نوعی چسب مخصوص برای پوشاندن درزهای ایجاد شده استفاده می‌شود. استفاده از درزگیر باعث می‌شود که سطح عایق یکدست و صاف باشد و جلوی نفوذ آب، رطوبت، مواد شیمیایی و گرد و غبار گرفته شود.

عایق الاستومری رولی روکش دار و بدون روکش

می‌دانیم که شرایط آب و هوایی متغیر است و ممکن است برخی از فصول سال با گرما، تابش شدید نور خورشید، گرد و غبار و… و در فصول دیگری با بارش برف و باران، رطوبت هوا، سرما و… روبه رو باشیم. این عایق یک انتخاب مناسب برای عایق کاری تاسیسات ساختمانی به شمار می‌رود و در برابر تغییرات جوی بیشترین مقاومت را دارد. از این عایق می‌توان در محیط‌های داخلی ساختمان استفاده کرد اما برای استفاده از فضاهای خارجی خیلی مناسب نیستند و توصیه می‌شود در چنین فضاهایی از عایق الاستومری روکش دار استفاده کرد.

عایق الاستومری رولی شانه تخم مرغی

این عایق‌ها عموما به عنوان عایق صوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند چرا که با توجه به ساختار سلولی و سطح متخلخل، به میزان قابل توجهی باعث کاهش سر و صدا می‌شوند و نقش بسیار مهمی در کاهش آلودگی‌های صوتی دارند. گفتنی است این عایق در دو نوع ساده یا موج‌دار به دو صورت بدون چسب یا چسب دار تولید می‌شود و مقاومت آن در برابر جذب آب، حرارت، مواد شیمیایی و آسیب دیدگی مناسب است.

عایق الاستومری لوله‌ای

این عایق‌های الاستومری در بازار به شکل لوله‌های دو متری با ضخامت ۹.۱۳، ۱۹ و ۲۵ میلیمتری به فروش می‌رسد. همچنین این عایق‌های الاستومری لوله‌ای در قطرهای ۶ میلیمتر تا ۱۱۴ میلیمتری نیز تولید می‌شوند.

عایق الاستومر پشت چسب دار نخ دار

عایق پشت چسب دار شرایط نصب بسیار آسانی دارد و زمان نصب آن کوتاه و سریع است. ضمن این که ساختار این نوع عایق‌ها در مواردی که بار دینامیکی مطرح باشد و سطح نیاز به عایق‌بندی داشته باشد، کاربرد دارد؛ زیرا مقاومت کششی بالاتر از الیاف مسلح در ساختار چسب این نوع عایق‌ها است. همچنین از این نوع عایق‌ها برای عایق‌بندی کانال‌های گالوانیزه استفاده می‌شود.

عایق الاستومری رولی با روکش آلومینیوم

مهمترین ویژگی این نوع عایق‌ها سبک بودن و انعطاف‌پذیری بالای آن‌ها است. از انها برای لوله‌های در معرض تابش خورشید، توصیه می‌شود. ضخامت روکش آلومینیم در عایق لوله‌ای ۱۳۰.۱۷۰ و ۲۳۰ میکرون است و این عایق‌ها به وسیله نخ فایبرگلاس نیز قابل دسترس هستند.

جنس عایق الاستومری از چیست؟

این عایق‌ها عموما از پلیمرهای پلی اتیلن و پلی پروپیلن ساخته می‌شوند. ضمن این که با دمای انتقال شیشه‌ای بسیار کم و ماهیت بلورینگی، فاقد خواص لاستیکی است. نکته مهم درباره آن‌ها این است که مقاومت شیمیایی این نوع عایق‌ها در برابر فرآورده‌هایی بر پایه غیر محلول بسیار کم است.

در چه مکان‌هایی از عایق الاستومری استفاده می‌شود؟

عایق‌های الاستومری همانند بسیاری از عایق‌های دیگر به منظور پیشگیری از هدر رفتن انرژی در انواع سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در مکان‌هایی مانند فاضلاب و مخازن آب نیز از این نوع عایق‌ها استفاده می‌شود چرا که ضریب نفوذ آب در آن‌ها بسیار کم است.

مکان دیگری که به وفور از الاستومری می‌توان در آن استفاده کرد موتورخانه است. منابع ذخیره آب گرم لوله‌های عبوری از سرویس بهداشتی حمام و سایر نقاطی که در معرض رطوبت قرار دارند را می‌توان به وسیله عایق‌های الاستومری پوشانده و از عبور رطوبت جلوگیری کرد.

پیشرفت‌ های اخیر در تولید فوم الاستومری

سال‌ها از تولید فوم الاستومری گذشته است و در طی این سال‌ها تولید این محصول با پیشرفت‌های زیادی همراه بوده است. پیشرفت‌های قابل توجه در زمینه تولید الاستومر عبارتند از:

– تولید فوم غیرهالوژن مناسب برای استفاده از فولاد ضدزنگ در کاربردهای درجه حرارت بالا (تا ۲۵۰ درجه فارنهایت)

– تولید فوم‌های درجه حرارت بالا مناسب تا ۳۰۰ درجه فارنهایت

– امکان تولید محصول در رنگ‌های بیشتر از جمله رنگ سفید که باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه اضافی ترمیم یا نقاشی در کاربردهای داخلی (داخل خانه یا شرکت) می‌شود.

– تولید محصولات چند لایه برای کاربردهای خارجی که در آن عایق در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV

– امکان تولید فوم الاستومری با یک ماده افزودنی ضدمیکروبی

نکات مهم خرید و بهره برداری از عایق الاستومریک

نکات مهم خرید و بهره برداری از عایق الاستومریک

خرید عایق الاستومری با توجه به آگاهی و شناختی که در این مقاله در ارتباط با این محصول حاصل شد کار چندان سختی به نظر نمی‌رسد. با این حال همچنان نکاتی وجود دارد که در زمان خرید عایق الاستومری باید به آن‌ها توجه کنید. مهمترین نکات در این زمینه عبارتند از:

ضخامت عایق الاستومریک

یکی از مهمترین نکاتی که در این شرایط باید به آن توجه داشته باشید انتخاب ضخامت مناسب برای عایق است. انتخاب ضخامت عایق الاستومری با توجه به عوامل زیر تعیین می‌گردد:

– دمای سیال درون لوله

– دمای محیط

– رطوبت نسبی هوای محیط

– جنس لوله

– اندازه لوله

چسب کاری عایق الاستومریک

یکی از نکات مهم دیگر درمورد عایق‌های الاستومری انتخاب چسب مناسب برای نصب آن‌ها است. معمولا برای نصب عایق‌های الاستومر ( به جز الاستومر پشت چسب دار) از چسب‌های مخصوص استفاده می‌شود. بنابراین باید برای نصب استاندارد این عایق از چسب‌های با کیفیت و مخصوص استفاده شود.

درزگیری عایق الاستومری

یکی از نکات بسیار مهم در نصب عایق‌های الاستومری، درزگیری آن است. در واقع باید درزهایی که در لبه‌های عایق ایجاد می‌شوند به خوبی با چسب مخصوص درزگیر پوشانده شوند. سطح عایق باید کاملا نفوذناپذیر و یکدست باشد در غیر این صورت عایق کارایی چندانی نخواهد داشت. در غیر این صورت ممکن است انتقال حرارت از محل درزها رخ دهد، ضمن این که رطوبت نیز به راحتی از محل درز به داخل آن نفوذ کرده و باعث خوردگی سطح لوله در درازمدت می‌شود.

مقاومت در برابر حریق

یکی دیگر از نکات مهم در زمان خرید عایق‌های الاستومری توجه به مقاومت آن‌ها است؛ چرا که میزان مقاومت مدل‌های مختلف عایق الاستومریک در برابر آتش سوزی با هم فرق دارد. در زمان خرید عایق با توجه به حساسیت محیط، باید عایق مناسب را تهیه کرد. توصیه می‌کنیم که در زمان خرید حتما برچسب ایمنی و آتش نشانی عایق را در زمان خرید بررسی کنید.

انتخاب بهترین روش نصب عایق الاستومریک در چیست؟

همان طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، نصب عایق الاستومریک در مقایسه با سایر انواع عایق‌ها سریعتر و آسان‌تر است. در واقع ویژگی‌هایی چون وزن کم و انعطاف‌پذیری بالای این نوع عایق کار نصب آن را بسیار راحت می‌کند. بهترین روش نصب عایق الاستومری را می‌توان این گونه خلاصه کرد:

– در ابتدا باید با توجه به ابعاد لوله و موقعیت آن عایق مناسب را انتخاب کرده و در ابعاد مناسب آن را برش زد.

– در گام بعدی عایق را دور لوله پیچیده و با استفاده از چسب مخصوص باید درزهای آن را کاملا پوشاند.

– در صورتی که می‌خواهید از این عایق برای عایقبندی لوله‌ها استفاده کنید می‌توانید از مدل خاصی از عایق‌های الاستومری به صورت لوله‌ای روانه بازار می‌شوند خریداری کنید. در صورت استفاده از این نوع عایق ها، به دلیل‌عدم وجود درز نیازی به چسب کاری نخواهید داشت.

استفاده از عایق الاستومری به عنوان عایق صوتی

عایق‌های الاستومری که با نام‌های عایق الاستومریک و فوم الاستومریک نیز شناخته می‌شوند می‌توانند به عنوان عایق صوتی نیز مورد استفاده واقع شوند. در صورتی که این عایق را با ضخامت ۲ سانتی متر و بیشتر مورد استفاده قرار دهید به شکل قابل توجهی شدت صوت را کاهش می‌دهد (تا ۳۵ دسی بل) از دیگر مزایای استفاده از این عایق آن است که در زمان حریق شعله‌ور نشده و گاز‌های سمی از آن متصاعد نمی‌شود و به همین دلیل هیچ گونه آسیب و عوارضی برای انسان و محیط زیست ندارد.

مقایسه عایق الاستومری و عایق پشم شیشه

شاید برای کاربران بسیار مهم باشد که تفاوت‌های میان این دو عایق را بدانند تا انتخاب بهتری داشته باشند. همان طور که در مقاله بارها اشاره شد عایق‌های الاستومری به دلیل ساختار سلول بسته، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، بخارآب، آلودگی و گرد و خاک دارند در حالی که عایق‌های سنتی از جمله عایق پشم شیشه به دلیل ساختار فیبریدی و متخلخل خود، در مقابل رطوبت و نفوذ بخار آب مقاومت پایینی دارند ضمن این که با نفوذ رطوبت به داخل عایق، مقاومت حرارتی آن‌ها کاهش می‌یابد.

مقایسه عایق الاستومری و عایق پشم شیشه

از طرف دیگر به دلیل‌عدم مقاومت عایق‌های پشم شیشه در مقابل رطوبت و بخار، در صورت نصب آن‌ها در فضای باز، استفاده از پوشش‌های ضد رطوبت و فویل‌های آلومینیومی ضرورت دارد در حالی که عایق الاستومری نیازی به سطح پوششی ندارد.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که عایق الاستومری از نظر عوارض زیست محیطی، بدون تولید ذرات گرد و غبار و بدون عارضه است در صورتی که تماس مستقیم پشم شیشه می‌تواند با ایجاد حساسیت‌های آلرژیک برای چشم‌ها و پوست همراه باشد. در زمان استفاده از پشم شیشه کارگران نصب و حمل و نقل باید از ماسک و لباس محافظ استفاده کنند اما درمورد عایق الاستومر این موضوع ضرورت ندارد.

نکته دیگر در این مقایسه آن است که عایق‌های الاستومری مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند اما عایق پشم شیشه به سرعت دچار خوردگی می‌شود. ضمن این که نصب عایق الاستومری به دلیل استفاده از خود بست، بسیار سریع و آسان بوده و در زمان کوتاهی انجام می‌گیرد و برای محیط‌هایی که فضای کاری زیادی ندارند، این عایق انتخاب مناسبی به نظر می‌رسد اما نصب عایق‌های پشم شیشه به صورت چند مرحله‌ای بوده و بسیار سخت و زمان بر است.

یکی دیگر از نقاط ضعف پشم شیشه به عنوان یک عایق سنتی ضریب انتقال حرارتی بالای آن‌ها است که با افزایش دما بیشتر هم می‌شود، اما عایق‌های الاستومری ضریب انتقال حرارتی بسیار پایینی دارند. ضمن این که عمر مفید بالای عایق الاستومری از دیگر مزایای این عایق نسبت به عایق پشم شیشه محسوب می‌شود.

در آخر این که عایق‌های الاستومری در مقابل انتشار بخارآب بسیار مقاوم هستند به طوری که جذب رطوبت این عایق‌ها در دوره زمانی یک ماهه تا حدود ده درصد وزن آن‌ها است که در مقایسه با عایق‌های سنتی از قبیل پشم شیشه و پشم سنگ، جذب رطوبت ۱۰۰۰ برابر کمتری دارند.

مهمترین نکته در مقایسه این دو عایق سنتی و مدرن قیمت آن‌ها است که در این مورد، عایق الاستومری در مقایسه با نمونه‌های سنتی به ویژه عایق پشم شیشه قیمت بالاتری دارد اما مزایا و ویژگی‌های منحصر به فرد این عایق، هزینه‌های بالای آن را توجیه می‌کند. به طور مثال در طولانی مدت با احتساب طول عمر مفید این دو نوع عایق، عایق الاستومری مقرون به صرفه‌تر به نظر می‌رسد.

جمع‌ بندی

عایق الاستومری یک عایق حرارتی، برودتی، صوتی مدرن محسوب می‌شود که با توجه به ویژگی‌های منحصر به فردی که دارد بهترین جایگزین برای عایق‌های سنتی از جمله پشم شیشه و پشم سنگ محسوب می‌شود. ما در این مقاله به تمام نکات پیرامون ماهیت، ساخت، مزایا، معایب، کاربرد و… این نوع عایق از سایت برکه پرداختیم. برای اطلاع از سایر عایق ها همچون عایق کریستالی به سایر مقالات سایت سر بزنید.

چرا در نصب عایق‌های الاستومر باید از چسب استفاده شود؟

برای این که عایق به خوبی روی سطح مورد نظر فیکس شده و درزهای آن به طور کامل پوشانده شود، نیاز است که از چسب‌های مخصوصی برای این کار استفاده شود. از این چسب عموما برای نصب عایق‌های الاستومری روی انواع سطح صاف و خمیده، عایق کاری تأسیسات و کانال هوا و برای اتصال دو لبه عایق استفاده می‌شود.

جنس چسب عایق الاستومری چیست؟

این چسب مخصوص از پلیمرهای لاستیکی و چند پایدار کننده که در حلال‌ها حل می‌شوند ساخته شده است. این چسب‌ها از نوع مایع ویسکوز یکنواخت و به رنگ مشکی هستند و نیاز است که برای خشک شدن کامل سطح چسب کاری شده زمانی بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه را در نظر داشت.

بهترین نوع عایق الاستومر کدام است؟

ویژگی‌های کلی انواع عایق الاستومر تقریبا یکسان است. مشخصات فنی هریک از انواع عایق‌های الاستومر تعیین کننده کاربرد آن‌ها است. بنابراین در زمان انتخاب بهترین عایق نیاز است که به مواردی چون محیط کاربری، نوع کاربرد، مساحت کار و شرایط آب و هوایی دقت داشته باشید.

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن روی یکی از ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد امتیاز : 60

اولین کسی باشید که امتیاز خود را ثبت میکند

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شماره تماس ثابت : ۲۸۴۲۴۶۵۵ - ۰۲۱