عایق حرارتی کف طبقه اول
یکی از مهمترین نکات در ساختمان سازی، عایق کاری کل ساختمان و از آن جمله تعبیه عایق حرارتی کف طبقه اول است. عایق کف در بین قسمتهای دیگر ساختمان اهمیت بسزایی دارد؛ چرا که در صورتی که کف ساختمان عایق نباشد، حدود ۴۰ درصد از انرژی حرارتی هدر میرود. عایق کاری کف باعث جلوگیری از هدر رفت انرژی و کاهش هزینههای مصرف انرژی میشود. این امر هم باعث کاهش هزینه خانوادهها، ساختمان و هم باعث ذخیره انرژی جامعه میشود. در گذشته با استفاده از خشت و دیوارهای قطور، گرمای داخل خانهها تامین میشد. اما امروزه برای استفاده بیشتر از فضا و استفاده کمتر از مصالح ساختمانی، دیوارها را نازک میسازند.
بدیهی است که برای تامین انرژی داخل خانه، جلوگیری از نفوذ رطوبت از خاک به کف ساختمان و حتی کاهش میزان سر و صدا در ساختمان نیاز به عایق کاری است. در ادامه این مقاله به لزوم عایق کاری، نحوه انجام و انواع عایقهای حرارتی خواهیم پرداخت.
چرا باید از عایق حرارتی کف طبقه اول استفاده کرد؟
اگر تا به حال در طبقه اول زندگی کرده باشید، ممکن است در فصل پاییز و زمستان، متوجه سرمای زیادی شوید، حتی در صورتی که دمای سیستم گرمایشی شما بالا است. همچنین در فصل گرما با وجود اینکه کولر شما روی دور تند است، تمام گرمای محیط بیرون به خانه شما منتقل میشود. این اتفاق دقیقا بخاطر عایق نبودن کف ساختمان است. لزوم عایق کاری برای محبوس کردن گرمای داخل خانه، جلوگیری از جریان دما به خارج در فصل سرما و جلوگیری از ورود گرما در فصل تابستان است. البته چنانچه عایق استفاده شده، همزمان عایق صوتی نیز باشد، با یک تیر دو نشان میزنید. به این ترتیب صداهای مزاحم بین طبقات مختلف رد و بدل نمیشود.
فهرست مطالب
Toggleعلاوه بر عایق حرارتی کف طبقه اول و در کل عایق حرارتی کف ساختمان به عایق رطوبتی نیز نیاز دارد. گاهی ممکن است افراد ساکن در طبقه اول یا همکف از نم یا رطوبت ساختمان گله کنند. برای عایق کردن ساختمان از نظر رطوبت، قبل از ساخت و ساز اصلی میتوان از یک لایه ۳۰ سانتی متری سنگ ریزه و قلوه سنگ روی خاک استفاده کرد.
در انتخاب عایق مناسب به چه نکاتی باید توجه کرد؟
برای انتخاب بهترین عایق حرارتی همچون عایق حرارتی روکار توجه به دو نکته مهم و ضروری است. اول شرایط ساختمان و دوم شرایط آب و هوایی. در واقع باید عایقی سازگار با شرایط آب و هوایی یک منطقه انتخاب شود. عوامل دیگری نیز در انتخاب عایق مهم است و از آن جمله میتوان به R-Value اشاره کرد. هر چقدر این پارامتر در مورد عایق بیشتر باشد، یعنی راندمان کار عایق بالاتر بوده و مقاومت بیشتری در مقابل جریان دمایی و هدر رفت انرژی دارد. بنابراین در مناطقی که نیاز است راندمان عایق بالاتر باشد، باید از عایقهایی با R-Value بالاتر استفاده کرد. البته علاوه بر عوامل گفته شده، توجه به نکات حرارتی عایق نیز بسیار مهم است. این نکات شامل:
- گاهی اوقات بعضی مکانها قابلیت آتش سوزی بیشتری دارند. در این مکانها باید از مواد و مصالح ضد حریق استفاده کرد. در صورتی که مواد ضد آتش نیستند باید به مواد ضدحریق آغشته شوند.
- از موادی چون فوم پلی استرن نباید در عایق های حرارتی استفاده کرد؛ زیرا به شدت باعث گسترش آتش میشوند.
- مصالح استفاده شده باید به گونهای باشند تا در برابر سرایت آتش به قسمتهای دیگر ساختمان مقاوم باشند. بنابراین استفاده از عایقهایی که باعث حفظ ایستایی ساختمان هنگام آتش سوزی میشوند، مانع گسترش آن به بخشهای دیگر شده و در آتش سوزی مشارکت نمیکنند از مهمترین نکات است.
- باید توجه کرد که عایق حرارتی کف طبقه اول، عایق رطوبت نیز باشد. زیرا ضریب انتشار حرارت و گرما در محیطی که مرطوب است، ۲۵ برابر محیط خشک است.
دسته بندی عایق حرارتی کف طبقه اول
عایقهای حرارتی به ۵ دسته کلی تقسیم میشوند. البته هر کدام از آنها نیز زیر دستههایی دارند که در ادامه به تفضیل شرح داده خواهند شد.
- عایقهای حرارتی بر پایه مواد معدنی که خود شامل پشمهای معدنی و عایقهای سیلیکات است.
- عایقهای حرارتی بر پایه مواد طبیعی مثل گیاه یا حیوان
- عایقهای حرارتی شیمیایی
- عایقهای مصالح ساختمان
- عایق مدرن مثل نانو عایقها
عایقهای بر پایه مواد معدنی چه ویژگیهایی دارند؟
در ابتدا باید اشاره کرد مواد اولیه عایقهای معدنی، موادی هستند که از معادن استخراج میشوند که ممکن است خالص یا ناخالص باشند. سیلیسیم مهمترین و پایهایترین عنصر استفاده شده در این نوع عایقها است. عایقهای معدنی به صورت کلی دو ویژگی بارز دارند. اول: مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و دوم: در برابر رطوبت نفوذپذیر هستند.
پشمهای معدنی
از قدیمیترین عایقهای مواد معدنی میتوان به پشمهای معدنی اشاره کرد. مواد اولیه آنها، سرباره، شیشه و مذاب سنگ است و الیافی بودن ذراتشان از مهمترین ویژگی آنها است. ویژگیهای پشمهای معدنی عبارت است از:
- مقاومت دمایی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد
- درصورتی که ضخامت آنها به بالای ۶ میکرون برسد، شکننده خواهند شد.
- چنانچه دور از رطوبت باشند، از عبور صوت نیز جلوگیری میکنند.
- پخش ذرات آنها در فضا برای مجازی تنفسی مضر است.
- چسب رزینی برای شکل دادن به ذرات آنها استفاده میشود. به دلیل پایین بودن مقاومت دمایی رزین، مقاومت دمایی پشمهای معدنی ۳۵۰ درجه افت میکند.
پشم شیشه
عایق پشم شیشه از اتصال و یکپارچه سازی الیاف نازک تشکیل میشود و برای عایق کردن بامهای شیب دار استفاده میشود. برخی ویژگی پشم شیشه به عنوان عایق حرارتی کف طبقه اول به شرح زیر است:
- دربرابر حرارت مقاومت بالایی دارد و هرچه ضخامت کمتر باشد، کیفیت کمتر است.
- اشتعال پذیر نیست.
- مقاومت کششی بالایی بر خلاف مقاومت خمشی و فشاری دارد.
- ضریب جذب صدای خوبی دارد و صدا را تا ۳۰ دسی بل کاهش میدهد.
- با توجه به سازنده، وزنهای مختلفی دارد.
پشم سنگ
از ذوب کردن سنگهای آذرین عایق سبکی ساخته میشود که تا ۷۰۰ درجه سانتی گراد مقاومت دارد. پشم سنگ در برابر اشباع آب ساختارش را حفظ میکند اما در برابر فشار مکانیکی مثل بریدن مقاومتی ندارد.
پشم سرباره
به عنوان محصولی فرعی از ذوب آهن به دست میآید. پشم سرباره سازگار با محیط زیست، عایق صوت و الکتریسیته نیز است.
دیگر پشمهای معدنی به شرح زیر هستند:
- پرلیتها شامل: پرلیت خام، پرلیت منبسط شده، پرلیت منبسط و ترکیب شده با سیمان یا گچ
- الیاف کربنی
- الیاف سرامیکی نسوز
- فویل آلومینیوم
عایقهای سیلیکات
مواد معدنی و الیاف سرامیکی در دماهای زیاد با هم ترکیب شده و عایقهای سیلیکات را به وجود میآورند. البته ذرات سیلیکا و اکسید فلزات قلیایی نیز در ترکیب آنها حضور دارند. این نوع از عایقها نیز مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند و در برابر شعلهور شدن مقاومند اما در برابر رطوبت نفوذپذیر هستند.
مگنزیا
از ترکیبات کربنات منزیم ساخته میشود و برای مسلح کردنش از الیاف مخصوصی استفاده میشود.
عایق ایزوهم
عایق ایزوهم تبادل گرما را ۴۰ درصد کاهش میدهد. این عایق از الیاف پلی استر تشکیل شده است. کاربرد این محصول فقط به ساختمان سازی محدود نمیشود؛ بلکه در صنعت خودرو، موتورخانه، صنعت پتروشیمی، لولههای آمونیاک و… نیز کاربرد دارد.
عایق حرارتی کف طبقه اول از نوع طبیعی
اینها عایقهایی هستند که از مواد طبیعی حیوانی و گیاهی ساخته میشوند.
پشم چوب
الیاف بلند چوب به دو صورت به عنوان عایق حرارتی کف طبقه اول استفاده میشود. دال پشم چوب که عایقی است که ازچسباندن فلههای چوب توسط چسب معدنی تشکیل میشود و با فشردگی زیاد آن را به ضخامت مورد نظر میرسانند. و نوع دیگر تخته نرم الیاف چوب است. در این ترکیب ممکن است از چسباننده استفاده نشود و برای متراکم کردن آن میتوان از حرارت یا روشهای دیگر استفاده کرد.
عایق دیاتومه
عایق دیاتومه همان طور که از نامش پیداست از بقایای اجساد دیاتومهها تشکیل میشود. عموما به شکل دانهای یا ذرهای وجود دارد اما گاهی نیز به وسیله حرارت دادن آن را به شکل آجر درمیآورند.
چوب پنبه
چوب پنبه لایه محافظ ساقه درخت است. دانههای چوب پنبه در اثر فشار و حرارت منبسط شده، به یکدیگر وصل میشوند و عایقهای تختهای چوب پنبه را تشیکل میدهند.
عایق سلولزی
منبع این عایق چوب یا کاغذ است که توسط چسباننده یا سایر مواد افزودنی ساخته میشود.
عایقهای حرارتی که از ماده شیمیایی ساخته میشوند
ماده اولیه عایقهای حرارتی بر پایه مواد شیمیایی، پلاستیک است. از این نوع عایقها میتوان فوم پلی استایرن، پلی وینیل کلراید، پلی اتیلن، پلی یورتان و فنولیک را نام برد.
عایقهای مصالح ساختمانی
یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی بتن است. گاهی این بتنهای سبک به عنوان عایق ساخته میشوند تا خودشان خاصیت یک عایق را داشته باشند. انواع این بتنها عبارت است از:
- بتن سبک منبسط
- بتن سلولی
- بتن سرباره اسفنج شده
نانو عایقها، مدرنترین نوع عایقها
عایقهای نانو به شکل مایع تهیه میشوند؛ بنابراین به وسیله ابزار رنگ آمیزی میتوان از آنها روی تمام سطوح استفاده کرد. در ساخت این نوع عایقها از فناوری نانو استفاده میشود. فناوری نانو علم تغییر خصوصیت مولکولی مواد در جهت ارتقای کیفیت آنها است. در واقع با فناوری نانو، فاصله بین اتمهای مواد را کم میکنند تا به آنها خواصی مثل مقاومت در برابر حرارت بدهند. عایق حرارتی کف طبقه اول از نوع نانو، در برابر همرفت، تابش و هدایت مقاوم است و میتوان بدون هیچ تغییری در شکل ساختمان از عایقهای نانو استفاده کرد. ویژگیهای عایقهای نانو به شرح زیر است:
- دارا بودن کمترین ضخامت بین سایر عایقها
- محافظت سطح زیرین عایق از فرسایش و خوردگی
- مشخص بودن سطح زیرین عایق به علت شفافیت
- مقاومت در برابر رطوبت، قارچ و دما تا ۴۰۰ درجه سانتی گراد
- قابلیت شستشو و قابلیت رنگ آمیزی
- غیر سمی بودن
مراحل تعبیه عایق حرارتی کف طبقه اول
در اولین مرحله کف ساختمان به خصوص سرویس بهداشتی را با یک لایه سیمان میپوشانند. حال لایههای قیرگونی را به صورت افقی و عمودی روی لایه سیمان قرار میگیرند. در واقع برای ایزوگام کاری لایه سیمان از قیر استفاده میشود. توجه داشته باشید که کف سرویس بهداشتی و آشپزخانه با دو لایه قیر پوشیده میشود. سپس نوبت به لولههای فاضلاب میرسد که با دقت و زاویه ۹۰ درجه ایزوگام کاری شوند.
عایقهای حرارتی نقاط مختلف ساختمان میتوانند از داخل، خارج و یا لایهای نصب شوند. اگر عایق از خارج نصب شود، باعث کاهش نوسانهای دمایی میشود. عایق کاری از خارج برای ساختمانهای مسکونی و عایق کاری از داخل برای ساختمانهای اداری پیشنهاد میشود.
بهترین عایق حرارتی کف طبقه اول
کف طبقه اول، یکی از مهمترین بخشهای ساختمان است که نقش مهمی در عایقکاری حرارتی ساختمان دارد. عایقکاری کف طبقه اول، موجب کاهش تلفات حرارتی از ساختمان در زمستان و تابستان میشود. این امر موجب صرفهجویی در مصرف انرژی و بهبود آسایش ساکنین میشود.
انتخاب بهترین عایق حرارتی کف طبقه اول
انتخاب بهترین عایق حرارتی کف طبقه اول، به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شرایط آب و هوایی منطقه
- میزان بودجه
- مقاومت در برابر آتش
- جذب صدا
- مقاومت در برابر رطوبت
- سازگاری با محیط زیست
در مناطقی با آب و هوای سرد، استفاده از عایق حرارتی با ضریب هدایت حرارتی پایین ضروری است. در این مناطق، عایق حرارتی پشم سنگ یا پلی استایرن فشرده شده، گزینههای مناسبی هستند.
در مناطقی با آب و هوای گرم، استفاده از عایق حرارتی با ضریب هدایت حرارتی بالا ضروری است. در این مناطق، عایق حرارتی سلولزی، گزینه مناسبی است.
اگر بودجه محدودی دارید، عایق حرارتی سلولزی، گزینه مناسبی است. این عایق، نسبت به سایر عایقهای حرارتی مشابه، قیمت کمتری دارد.
اگر به دنبال عایق حرارتی مقاوم در برابر آتش هستید، عایق حرارتی پشم سنگ یا پلی استایرن فشرده شده، گزینههای مناسبی هستند. این عایقها، در برابر آتش مقاوم هستند و شعلهور نمیشوند.
اگر به دنبال عایق حرارتی با خاصیت جذب صدا هستید، عایق حرارتی پشم سنگ یا سلولزی، گزینههای مناسبی هستند. این عایقها، دارای خاصیت جذب صدا هستند و موجب کاهش آلودگی صوتی در ساختمان میشوند.
اگر به دنبال عایق حرارتی مقاوم در برابر رطوبت هستید، عایق حرارتی پشم سنگ یا پلی استایرن فشرده شده، گزینههای مناسبی هستند. این عایقها، در برابر رطوبت مقاوم هستند و رطوبت را جذب نمیکنند.
اگر به دنبال عایق حرارتی سازگار با محیط زیست هستید، عایق حرارتی سلولزی، گزینه مناسبی است. این عایق، از منابع طبیعی ساخته میشود و قابل بازیافت است.
چگونه میتوان بیشترین بهرهوری از عایق را گرفت؟
با رعایت نکات زیر بعد از نصب عایق، شاهد بیشترین کارایی عایق باشید.
- از فشرده شدن عایق جلوگیری کنید.
- در صورت کاهش ضخامت عایق، مقاومت دمایی و کارایی آن کاهش میابد.
- تمام سطوح باید عایق کاری شوند. حتی اگر بخش کوچکی در حد ۵ درصد عایق نشود، ۵۰ درصد انرژی هدر میرود.
- نصاب عایق حرارتی کف طبقه اول باید ضمانت کند که کارایی عایق کاهش پیدا نمیکند.
- عایقهای تختهای و ورقهای باید به صورت ۹۰ درجه بر روی هم نصب شوند.
- باید از رنگ آمیزی بر روی سطوح پلی استایرن به دلیل افزایش خطر آتش سوزی خودداری شود.
- عایقها باید حداقل ۲.۵ سانتی متر از سرپیج لامپها فاصله داشته باشند.
- بهتر است برای جلوگیری از افزایش هدر رفت گرما از مصالح فلزی برای نصب عایق استفاده نشود و در صورت استفاده، برای مصالح فلزی پوشش مناسبی تهیه شود.
- باید از عایق کردن اطراف کابلهای برق و لوازم الکترونیک خودداری کرد تا مانعی بر سر جریان برق ایجاد نگردد.
استفاده از خدمات سایت برکه برای عایق حرارتی کف ساختمان
برکه متشکل از گروهی از مهندسان حرفهای است که در زمینه عایق کاری ساختمان و تجهیزات، آببندی، طراحی، ساخت و فروش تجهیزات مربوط به آببندی فعالیت میکنند. این گروه میتوانند در زمینه اجرای میکروسمنت ها نیز شما را راهنمایی کنند. همین حالا، کارشناسان برکه منتظر پاسخگویی به سوالات شما هستند.
پنج نوع: عایقهای بر پایه مواد معدنی، شیمیایی، طبیعی، عایق مصالح ساختمانی و عایق نانو
شرایط ساختمان، آب و هوا، نکات حرارتی مربوط به جنس عایق
از ورود سرما، صوت و رطوبت نیز جلوگیری میکند. کلمه کلیدی: عایق حرارتی کف طبقه اول چند نوع عایق حرارتی داریم؟
در انتخاب عایق باید به چه نکاتی توجه کرد؟
آیا عایق فقط از خروج گرما جلوگیری میکند؟
این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد امتیاز : 57
اولین کسی باشید که امتیاز خود را ثبت میکند