آب بندی حوض سنگی
نگهداری از حوض خانگی اهمیت بسیار زیادی دارد. در بسیاری از خانههای سنتی و حتی مدرن، استفاده از حوض سنگی رایج است. این نوع حوضها هم ممکن است به دلایل مختلف، دارای نشتی آب باشند. جلوگیری از نشتی آب باید جدی گرفته شود. اولین قدم در جلوگیری از نشتی آب، تشخیص محل دقیق آن است. بعد از آن نوبت به استفاده از روشهای مختلف آب بندی حوض سنگی میرسد.
چه روشهایی برای آب بندی انواع حوضهای سنگی وجود دارد؟ اهمیت استفاده از این روشها چیست؟ هزینه آب بندی حوض چقدر خواهد بود؟ در این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
Toggleدلایل نشتی آب حوض سنگی
قبل از آشنایی با نحوه و روشهای آب بندی حوض سنگی، بهتر است ابتدا دلایل نشتی آب را بررسی کنیم. دلایل مختلفی برای نشتی آب استخر وجود دارد که در ادامه برخی از مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
1. ترکهای بسیار ساده و کوچک
گاهی ممکن است ترکهای بسیار ریز و ساده، باعث خارج شدن آب از حوض شوند. شاید ترمیم این نوع ترکها کار بسیار سادهای باشد، اما قطعا تشخیص محل دقیق آنها کار دشواری خواهد بود. معمولا اطراف تاسیسات اصلی، مثل پمپ که لرزشهای زیادی دارند، احتمال ایجاد ترک بسیار زیاد است. از دیگر محلهایی که کاندیدای ایجاد ترک ساده و ریز هستند، میتوان به شیرآلات، لولهها، منابع تصفیه و مبدلهای حرارتی اشاره کرد.
پیدا کردن ترکهای بسیار ساده و آب بندی حوض سنگی کار دشواری است. به همین دلیل باید با نهایت دقت و حوصله انجام شود. به هر حال عایقکاری اولیه نادرست و غیراصولی، باعث میشود تا این ترکها ایجاد شوند و دردسرهای بزرگی به بار بیاید.
2. ترکهای بسیار پیچیده و بزرگ
برخی ترکهای دیواره یا کف استخر، ممکن است بسیار بزرگ و پیچیده باشند. پیدا کردن این نوع ترکها بسیار ساده است، اما پوشش دادن آنها کمی دشوار خواهد بود. یکی از راههای موثر پیدا کردن این نوع نشتها، ریختن کمی آب رنگی خوراکی به داخل آب حوض است.
در بازههای زمانی مختلف بررسی کنید که این آب رنگی در کجا بیشتر برجسته میشود. به این ترتیب میتوانید از رنگ خاص آبی که به حوض اضافه شده، محل ترک را تشخیص داده و اقدام به آببندی آن کنید. تشخیص ترک اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل بهتر است بیشتر زمان خود را روی این موضوع بگذارید. بعد از تشخیص هم نوبت به استفاده از روشهای مختلف آب بندی حوض سنگی میرسد.
چه روشهایی برای تشخیص نشتی آب حوض وجود دارد؟
همانطور که اشاره کردیم، تشخیص نشتی آب حوض سنگی اهمیت بسیار زیادی دارد. هر چقدر نشتی آب دیرتر تشخیص داده شود، احتمال پوسیدگی نیز افزایش پیدا میکند و در نتیجه تشخیص نشتی هم سختتر میشود. ابتدا بهتر است از شناسایی درزهای بزرگتر و واضحتر آغاز کنید. البته این به معنی نادیده گرفتن درزهای ریز و کوچک نیست. پیدا کردن و تشخیص درزهای کوچک هم به اندازه درزهای بزرگ اهمیت دارد.
حال این سوال ایجاد میشود که چگونه نشتی آب را تشخیص دهیم؟ به طور کلی برای تشخیص نشتی آب استخر معیار واحدی وجود دارد. نباید سطح آب استخر یا حوض در طول یک هفته بیشتر از 5 سانتیمتر افت کند. اگر میزان آب استخر بعد از گذشت یک هفته بیشتر از 5 سانتیمتر افت کرد به این معنی است که نشتی وجود دارد.
البته روشهای سادهای برای تشخیص نشتی آب و آب بندی حوض سنگی وجود دارد. کافیست به صورت روزانه روی دیواره استخر علامتگذاری کنید و میزان پایینروی آب را تشخیص دهید. افزایش غیرمعمول هزینه آب و برق هم میتواند گواهی بر وجود نشتی آب حوض باشد.
معرفی روشهای آب بندی حوض سنگی
بعد از تشخیص نشتی آب حوض، نوبت به آب بندی مناسب آن میرسد. برای آب بندی حوض سنگی روشهای زیادی وجود دارد. در ادامه برخی از مهمترین روشهای آب بندی حوض را بررسی خواهیم کرد.
1. روش سنتی اندودکاری
یکی از روشهای قدیمی و کلاسیک برای آب بندی حوض، اندودکاری است. این روش با وجود این که نسبتا قدیمی است، اما مزایای زیادی دارد. در این روش گچ و آهک را ترکیب میکنند و ماده خمیری شکل به دست میآید. روش اندودکاری با هر شرایطی سازگاری دارد. همچنین این خمیر در برابر آب هم مقاومت زیادی دارد. از روش اندودکاری، بیشتر برای پوشاندن درزهای ریز و کوچک استفاده میکنند. ملات خمیری گچ و آهک چسبندگی بالایی دارد و با قرارگیری در کنار بافتهای دیگر، باعث نفوذناپذیری آنها میشود.
2. آب بندی حوض سنگی با مواد نانو
یکی از روشهای موثر آب بندی حوض سنگی، استفاده از چسب نانو است. چسبهای نانو به رنگ شیری و شکل مایع هستند. چسب نانو بعد از چسبیدن به سطح و خشک شدن، خیلی زود بیرنگ میشود. از مزیتهای این نوع آب بندی، میتوان به مقاومت آن در برابر حرارت، سرما و آتشسوزی اشاره کرد. از چسب نانو میتوان برای سطوح عمودی و افقی استفاده کرد.
قبل از اجرای چسب نانو، باید سطح موردنظر کاملا تمیز و پاکسازی شود. این نوع چسبها به راحتی روی هر سطوحی میچسبند و کارایی زیادی دارند. با توجه این که در تولید این نوع چسب آب بندی حوض از تکنولوژی نانو استفاده شده است، میتوان از انها به عنوان عایق رطوبتی مناسب استفاده کرد.
3. استفاده از رنگ و روکشهای مختلف
این روش از نظر اقتصادی بسیار باصرفه محسوب میشود. همچنین اجرای آن هم کار چندان دشواری نیست. در این روش تمام دیوارهها و کف حوض سنگی را رنگ میکنند. البته یکی از نقاط ضعف این روش، عمر کم است. به همین دلیل بعد از گذشت مدتی، باید دوباره رنگآمیزی کنید. هنگام اجرای رنگآمیزی، باید سطح موردنظر کاملا تمیز و خشک باشد. اجرای این روش نسبتا سادهتر از سایر روشها محسوب میشود. به هر حال استفاده از روش رنگآمیزی برای آب بندی حوض سنگی بسیار رایج است.
4. ایزوگام و قیرگونی
یکی دیگر از روشهای نسبتا قدیمی و رایج آب بندی استخر، حوض، پشت بام و … استفاده از ایزوگام و قیرگونی است. البته قبل از اجرای ایزوگام یا قیرگونی، باید سطح زیرین کاملا صاف و محکم شود. معمولا سطح زیرین از جنس سیمان گذاشته میشود. استفاده از این روش در بلند مدت و وضعیتهای مختلف آب و هوایی، چندان مناسب نیست. چرا که بارندگی و رطوبت زیاد، باعث میشود سطح زیرین آن دچار مشکل شود. همچنین قیرگونی در برابر فشار مقاومت زیادی ندارد.
برای اجرای ایزوگام و قیرگونی هم باید سطح موردنظر کاملا تمیز و پاکسازی شود. بهتر است اجرای ایزوگام و قیرگونی را به افراد متخصص بسپارید.
5. استفاده از رزین آب بندی
رزین یکی از مادههای موثر برای آب بندی حوض سنگی به شمار میرود. این ماده به دلیل خواص و ویژگیهای زیادی که دارد، مورد استقبال زیادی قرار میگیرد. رزینها به دو دسته اکریلیکی و پلیمری تقسیم میشوند و برای ساخت آنها از بتن و سیمان استفاده میکنند. به همین دلیل مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند.
6. استفاده از ژل میکروسیلیس
ژل میکروسیلیسکا برپایه پلی کربوکسیلات اتر ساخته شده است. استفاده از ژل میکروسیلیس، باعث افزایش استحکام و نفوذناپذیری سطوح میشود. اصلیترین کاربرد ژل میکروسیلیس در پوشش نقاط ضعف بتن است. با این حال در حوضهای سنگی هم از این ژلها استفاده میکنند. با وجود این که خواص و ویژگیهای ژل میکروسیلیس بسیار زیادی است، اما استفاده از آنها هزینه نسبتا بالایی هم دارد.
7. روش ژئوممبرین
معمولا از این روش برای آب بندی استخرهای کشاورزی، پرورش ماهی و … استفاده میشود. با این حال میتوان برای آب بندی حوض سنگی هم از آن استفاده کرد. روش ژئوممبرین مشکلات خاص خود را دارد؛ ازجمله این که بستر رشد انواع جلبکها را فراهم میکند. همچنین امکان اجرای آن در شیبهای تند و زوایای 90 درجه وجود ندارد. البته این روش از نظر هزینه بسیار اقتصادی و مقرون بصرفه است.
8. استفاده از رنگ لاستیکی
یکی دیگر از روشهای آب بندی حوض سنگی است که معمولا برای دیوارههای داخلی استخر استفاده میشود. با استفاده از رنگ لاستیکی میتوان ترکهای ساده و ریز را خیلی راحت پوشاند. این روش در مواقعی که نمیتوان محل دقیق ترکها را تشخیص داد بسیار عالی است. در کنار رنگ لاستیکی میتوان از سیمان هیدرولیکی هم برای پر کردن شکافها استفاده کرد.
چگونه میتوان از نشتی آب حوض سنگی جلوگیری کرد؟
همانطور که میدانید، نشت آب استخر یا حوض علاوه بر آسیبهایی که ممکن است به سازه وارد کند، باعث افزایش مصرف آب و هزینههای ناشی از آن نیز میشود. به همین دلیل پیشگیری از نشتی آب حوض اهمیت بسیار زیادی دارد. حتی اگر حوض شما نشتی خاصی ندارد، باید حداقل شش ماه یکبار به صورت کامل آن را بررسی کنید. البته در صورتی که از ساخت حوض بیش از یک دهه میگذرد، باید بازه زمانی بررسی را کاهش دهید.
جلوگیری از نشت آب حوض در دراز مدت بسیاری از هزینههای اضافی را کاهش خواهد داد. این کار همچنین از مصرف آب بیرویه هم جلوگیری میکند. به هر حال موضوع نشت آب را نباید نادیده گرفت و به محض این که با کوچکترین مشکلی مواجه شدید، حتما به فکر چاره باشید.
هزینه آب بندی حوض سنگی
هزینه موضوعی است که نمیتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. با وجود این که نشتی آب باید به هر طریقی برطرف شود، اما نمیتوان زیر بار هزینههای سنگین هم رفت. احتمالا شما هم اهمیت زیادی به بودجه خود میدهید. به همین دلیل ابتدا بهتر است عوامل و فاکتورهایی که روی هزینه آب بندی موثر هستند را شناسایی کنید. آب بندی حوض سنگی هم به عوامل زیادی بستگی دارد. یکی از این عوامل انتخاب روش آب بندی است. برخی روشهای آب بندی به استفاده از مواد شیمیایی نیاز دارند که قیمت آنها بسیار بالاست.
یکی دیگر از عوامل موثر بر هزینه آب بندی حوض سنگی، مساحت حوض است. در صورتی که مساحت حوض زیاد باشد، طبیعتا هزینه زیادی هم باید بابت آب بندی پرداخت کنید. همچنین باید دستمزد پیمانکاری که آب بندی را برعهده میگیرد را هم در نظر داشته باشید. به هر حال این عوامل در تعیین هزینه نهایی آب بندی بسیار موثر هستند.
کلام پایانی
یکی از دغدغههای افرادی که در حیاط یا ویلای خود حوض دارند، نشتی آب است. این نشتی ممکن است به دلایل مختلفی بوجود بیاید، اما ترمیم و آب بندی آن اهمیت بسیار زیادی دارد. آب بندی حوض سنگی وسایر مدل های حوض همچون آب بندی حوض سیمانی به روشهای مختلفی انجام میشود. هر کدام از روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. انتخاب روشهای آب بندی به میزان ترکخوردگی و نشتی آب بستگی دارد. به هر حال آب بندی حوض از اهمیت بالایی در صرفهجویی مصرف آب و کاهش هزینهها برخوردار است.
به همین دلیل این موضوع باید جدی گرفته شود. هزینه آب بندی حوض هم به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل، انتخاب روش آب بندی است. برخی روشهای آب بندی به دلایل مختلف از نظر اقتصادی به صرفه نیستند. برکه یکی از بزرگترین وبسایتهای فروش تجهیزات بهروز و باکیفیت استخر و حوض به شمار میرود. همچنین مشاوران ما در برکه آماده همکاری با شما در زمینه آب بندی انواع حوض از جمله آب بندی حوض کاشی، سیمانی و … هستند.
اهمیت آب بندی حوض سنگی چیست؟
اگر آب بندی حوض به درستی انجام شود در هزینهها و مصرف آب صرفهجویی زیادی خواهد شد
هزینه آب بندی حوض سنگی چقدر است؟
هزینه آب بندی بستگی به نوع روش و موادی که در آن مورد استفاده قرار میگیرد خواهد داشت
چه دلایلی برای نشتی آب حوض وجود دارد؟
به هر حال مرور زمان ممکن است باعث ایجاد ترک در دیوارههای استخر شده و باعث نشت آب شود
این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیاز دادن روی یکی از ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد امتیاز : 56
اولین کسی باشید که امتیاز خود را ثبت میکند